Složení jednorázových plen

05.06.2013 13:25

Pro ochranu prádla je v plence nepropustný polyethylen, vnitřek je tvořen savým jádrem z buničiny, pro zvýšení nasákavosti je přidám gelový superabsorbér polyakrylát sodný, nejspodnější vrstvu tvoří propustný polypropylen. Polyethylen i polypropylen patří mezi plasty, polyethylen je vlastně mikrotenový sáček... výrobci nám garantují prodyšnost pleny, ale může kůže dýchat přes mikrotenový sáček? Odpovědí může být právě nárůst výskytu již zmíněné plenkové dermatitidy. Vlhko, teplo pod plenkou vede k maceraci kůže, změně kyselého pH kůže a přemnožení bakteriální mikroflóry. Navíc, ač je nebo není suchý zadek v jednorázovce, kůže stejně do kontaktu s močí přichází, řada bakterií vyskytující se na povrchu kůže má tzv. ureázovou aktivitu, štěpí močovinu na amoniak, ten nám pak tu kůži pěkně dráždí. Pokud dítko nepřebalujeme v rozumných intervalech (pediatři doporučují á 3-4 hod, když není stolice), tak je vymalováno a to na rudo.

Dalším potenciálním zdrojem rizika je samotný gelový absorbér. V dostupných zdrojích se uvádí, že kontakt polyakrylátu sodného s kůží může vyvolat podráždění, mokvání, horečku. V r. 1985 se přestal používat při výrobě tamponů jakožto zdroj toxického stafylokokového šoku, pozření 5 g této látky může dítě i zabít.... V r. 2000 proběhla v Anglii odborná analýza 5 nejznámějších typů jednorázových plenek, v každém z nich bylo objeveno stopové množství tributyl cínu, toxické organokovové chemikálii, která působí škodlivě na nervový a hormonální systém. Množství bylo sice malé a možná i tato chemikálie v takovém minimálním množství není škodlivá, ale jestliže má dítko na sobě plenku 24 hodin po 2 roky, je vystaveno působení této látky nakonec déle než povoluje limit WHO (Světová zdravotnická organizace).

A není riziko jen z přestupu chemických látek. Jiná studie, provedená v Německu na Kielské univerzitě a publikovaná též v r. 2000 poukazuje na výskyt o 1-2 st. vyšší teploty šourku u chlapečků v jednorázových plenkách. O nutné nižší teplotě (než je teplota těla) pro správný vývoj spermií netřeba nijak polemizovat, pokles množství spermatu za poslední roky je též všeobecně znám, fakt, že se na tom podílí těsné oblečení, ve kterém se varlata přehřívají je nesporný, tak proč by to mělo být jinak u dobře těsnící neprodyšné plenky... Dle pediatrů nyní narůstá počet infekcí močových cest, převážně u děvčátek. Ženské pohlaví má přeci jenom trochu kratší močovou trubici, a tak přestup bakterií ze znečištěné pleny pro ně není nijak obtížný.

V neposlední řadě jednorázová plenka nám nezajistí to správné široké balení nutné pro správné postavení kyčliček. A ekologie? Ano, i ta je pro mne důležitá, přinejmenším proto, že díky zhoršujícímu se životnímu prostředí a životnímu stylu přibývá počet dětí trpící na alergická onemocnění. Ne nadarmo se o alergii říká, že je to neinfekční epidemie dnešní doby.

—————

Zpět


Kontakt

Půjčovna plenek

Benešov 4
Benešov
67953


+420.737444219